Word lid Bestel gratis

Wat als de ziekte vordert?

| Nijmegen | Longpunt
Over zorg in de laatste levensfase en het nut van wilsverklaringen

Op 15 september a.s. is er weer een bijeenkomst van Longpunt Nijmegen. Deze bijeenkomst vindt plaats in het restaurant  van de revalidatieafdeling van UCCZ Dekkerswald (ingang D), Nijmeegsebaan 31 te Groesbeek. De presentatie begint om 13.30 uur, zaal is open vanaf 13.00 uur. U bent weer van harte welkom.

Thema van de bijeenkomst is: Wat als de ziekte vordert?

Over zorg in de laatste levensfase en het nut van wilsverklaringen

Als de ziekte vordert en longpatiënten uiteindelijk in de fase komen waarin de gebruikelijke medische behandeling geen of weinig zin meer heeft, is het van groot belang om over deze laatste levensfase in gesprek te blijven met de behandelend arts. Sámen met familie en naasten.

Zowel patiënten als dokters vinden het vaak een moeilijk onderwerp. Maar het is wel heel belangrijk, ondanks uw verdriet, angst en zorgen. In het laatste stuk van uw leven kan uw arts u niet beter maken. Maar hij of zij kan nog wel heel veel voor u doen en samen met u te spreken over belangrijke vraagstukken die uw kwaliteit van leven bepalen. Bijvoorbeeld over: 

Hoe u zich voelt?
Of u pijn heeft of andere klachten?
Wat u nog wel kunt en wat niet meer?
Waar u nog plezier aan beleeft?
Hoe men verwacht dat uw proces zal gaan verlopen?
Welke psychische spanningen u heeft?
Waar u zich zorgen over maakt, bang voor bent?
Welke behandelingen nog mogelijk zijn en welke niet?
Wat er gebeurt als de dokter u niet meer behandelt?

Voor goede gesprekken over dit emotionele onderwerp moet uw arts wel weten wat u belangrijk vindt, wat u wilt en wat u niet wilt. Zo houdt u zelf invloed om keuzes te maken en die bekend te maken. En zo voorkomt u misverstanden over de gewenste zorgverlening bij het sterven. Het geeft rust als u weet dat uw arts uw wensen en grenzen kent.

Onze gastspreker op 15 september a.s. is Frank Schaapsmeerders, Specialist Ouderengeneeskunde en SCEN-arts. Hij zal ook de verschillende soorten wilsverklaringen voor u op een rijtje zetten en ingaan op het nut en het gebruik ervan.
We hopen u weer te zien op 15 september a.s.. Aanmelden is niet verplicht, maar wel wenselijk. Aanmelden kan via nijmegen@longpunt.longfonds.nl

PS.: wij verzoeken u bij de bijeenkomsten van Longpunt  geen luchtjes te gebruiken.