Word lid Bestel gratis

“Ademhalen met COPD is een strijd”

COPD is tot nog toe onomkeerbaar. Er is daarom meer onderzoek nodig om een einde te maken aan deze rotziekte. Longfonds vraagt op Wereld COPD Dag aandacht voor onzichtbare longziekten.

Bijna 615.000 Nederlanders hebben de ongeneeslijke ziekte COPD. Jaarlijks overlijden zo’n 7000 mensen aan deze longziekte. Binnen 20 jaar zijn er naar verwachting 800.000 mensen met COPD in Nederland. “COPD is tot nog toe onomkeerbaar”, zegt Longfonds-directeur Michael Rutgers. “Er is daarom meer onderzoek nodig om een einde te maken aan deze rotziekte.”

Onzichtbare ziekte
Op 20 november is het Wereld COPD Dag. Wereldwijd wordt aandacht gevraagd voor de impact van deze onzichtbare ziekte. COPD wordt veroorzaakt door ongezonde lucht die voortdurend in de longen komt bij het ademen, zoals door (mee)roken en luchtvervuiling. Het daadwerkelijke aantal patiënten ligt waarschijnlijk veel hoger, doordat zo’n 300.000 mensen de ziekte met zich meedragen zonder dat de diagnose is gesteld. COPD is in Nederland nu al doodsoorzaak nummer 6. “Voor mensen met COPD is ademhalen een voortdurende en terugkerende strijd”, zegt Michael Rutgers.

24/7 zuurstof
Iedere dag krijgen meer dan 100 Nederlanders te horen dat ze COPD hebben. Mensen met COPD zijn vaak kortademig en moe en hoesten veel. Dit wordt veroorzaakt door ontstekingen in hun longen en kapotte longblaasjes. De wanden van de longblaasjes zijn zo beschadigd dat ze hun werk niet meer kunnen doen. Stamcellen spelen in dit proces een sleutelrol. Bij gezonde longen repareren stamcellen beschadigd weefsel, maar bij COPD is de schade zo langdurig en chronisch dat de stamcellen uitgeput lijken.
Joop van der Willik is een van hen: “Vijf jaar geleden kreeg ik de diagnose COPD. Ik zal de rest van mijn leven 24 uur per dag zuurstof en inhalers moeten gebruiken. Toch betekent mijn ziekte niet het einde van de wereld. Na het verwerken van de eerste klap ben ik - gestimuleerd door mijn echtgenote en de longarts – zoveel mogelijk gaan bewegen. Ik train nu twee keer per week en ik maak regelmatig fietstochten.”

“Help COPD de wereld uit”
De World Health Organization (WHO) voorspelt dat COPD in 2030 wereldwijd de derde doodsoorzaak is. Maar ondanks dat het aantal mensen met COPD almaar toeneemt, zijn veel mensen onbekend met deze chronische aandoening. “Het Longfonds zet alles op alles om een oplossing te vinden voor beschadigd longweefsel. Daarom financieren we internationaal onderzoek naar COPD. Ons doel is om deze longziekte de wereld uit te helpen.” 

“Je kunt meer dan je denkt, ook met COPD”
Tot het zover is, stimuleert het Longfonds ook mensen met COPD zelf in actie te komen. Om te voorkomen dat nog meer longblaasjes kapot gaan en om de ziekte beheersbaar te houden. “Probeer bijvoorbeeld iedere dag minstens 5000 stappen te doen. En zoek hulp bij een beweegcoach, als dit moeite kost. Bewegen met een groep werkt ook nog versterkend voor de motivatie om de regie over het leven weer in eigen hand te nemen. Je kunt meer dan je denkt, ook met COPD”, aldus Michael Rutgers.
Joop van der Willik is het hier roerend mee eens: “Ga alsjeblieft niet bij de pakken neer zitten, maar bouw een ander leven op. Blijf vooral bewegen, hoewel dat niet zo makkelijk gaat als voorheen. Kom in beweging. Letterlijk.” 

Over het Longfonds
Voor de meeste mensen is ademen heel gewoon. Maar voor 1,2 miljoen mensen met een longziekte in Nederland is dat niet vanzelfsprekend. Het Longfonds gaat voor een wereld  zonder longziekten. Tot het zover is, zorgen we ervoor dat mensen met een longziekte sterk staan en bewust eigen keuzes in hun leven kunnen maken. We zetten ons in voor een rookvrij leven met gezonde binnen- en buitenlucht. En we jagen medische doorbraken aan, gericht op het voorkomen van astma en het repareren van kapotte longen. Zo maken we ’t verschil. Dag in dag uit.