Word lid Bestel gratis

Allergisch astma en duiken.

Een acute vernauwing van de luchtwegen gaat tijdens het duiken gepaard met het risico van airtrapping*  en de kans bestaat dat de longen scheuren. In het geval van acute problemen met de luchtwegen mag je dus niet duiken! Anders is dat het geval van (met medicijnen) gecontroleerde astma; als de longen goed functioneren, kun je met beperkingen duiken. Onder water ligt het niet voor de hand dat je pollen in je neus krijgt en een aanval van astma krijgt. Maar voorzichtigheid is geboden: er zijn gevallen bekend dat door het ontbreken van een filter pollen in de aanzuiglucht van de compressor terecht zijn gekomen! Houd dus goed in de gaten waar en hoe je fles gevuld wordt. Gezien de verhoogde gevoeligheid van de luchtwegen kun je in het geval van astma beter geen koude lucht inademen en je lichamelijke inspannen. Dit is gebleken uit onderzoek door specialisten.
De volgende beperkingen kunnen een mogelijk risico verder verkleinen:
1. Duik niet als je niet lekker bent, hoest of moeilijk ademt of als je in de voorafgaande 48 uur een
    astma aanval hebt gehad.
    Controleer vóór de duik met een peak-flow-meter de longfunctie.
2. Maak geen inspannende duiken. (dus geen duik waarbij je tegen de stroming in moet zwemmen)
3. Duik niet in zeer koud water.
4. Stijg altijd langzaam en gecontroleerd op.

 

Bron: Duiken – april 2008
Auteur: Dr. Kay Tetzlaff is internist/longarts, allergoloog, duikmedisch arts en voorzitter van de commissie Geschiktheid voor duiken van de wetenschappelijke organisatie GTÜM.

*Als je luchtwegen vernauwd zijn, heb je geen tijd om de ingeademde lucht weer volledig uit te blazen. Er blijft daardoor meer lucht achter in je longen dan anders. Dit noemt men Air Trapping: gevangen lucht. Deze lucht neemt ruimte in je longen in en maakt ze dus kleiner. Je hebt dus eigenlijk minder ruimte om te ademen.