Word lid Bestel gratis

Bewegen bevordert kwaliteit leven

"Toen ik de diagnose COPD kreeg heb ik gemerkt dat met regelmatig bewegen en het trainen van mijn ademhalingsspieren de kwaliteit van leven weer terug is."

"Toen ik de diagnose COPD kreeg, was mijn eerste gedachte om een sterk touw en een gammel krukje op te zoeken. Van de schrik bekomen, heb ik echter gemerkt dat met regelmatig bewegen en het trainen van mijn ademhalingsspieren de kwaliteit van leven weer terug is."

Door Diana Kervel

Ede - Met de sportieve achtergrond van Hans Smit zit het wel goed. Hij heeft diverse triatlons op zijn naam staan, voetbalde en dagelijks fietste hij 30 kilometer naar zijn werk. COPD lag niet direct in de lijn der verwachting. "Het duurde dan ook even voordat ik bij mijn huisarts aanklopte met intensieve hoestklachten die leidden tot een dubbele liesbreuk. De longarts gaf de diagnose COPD cold 3 af. "In mijn directe omgeving merkte ik dat mensen met gezondheidsproblemen in een vicieuze cirkel terecht kwamen, bang als ze waren voor een nieuwe aanval bij inspanning."

Fysiotherapie

"Je kunt de COPD niet stoppen, maar wel vertragen. Ik wandel twee keer per dag en train een paar keer per week bij een fysiotherapeut. Ik merk dat ik nog steeds vooruit ga." Het behoud van spierkracht is belangrijk voor patiënten met COPD. "De fysiotherapeut heeft het programma aangepast om ook het duurvermogen te trainen. Ik wil uitdragen dat ik zoveel baat heb gehad bij het bewegen.
Het lopen van trappen lukt weer, ik help mijn vrouw zelfs in de huishouding. Het laatste misschien niet geheel van harte, maar het is van onschatbare waarde dat ik het kan."

Lotgenotencontact

Net als in zijn geboortestad Rotterdam is Smit ook vrijwilliger van het Longfonds in Ede. Samen met Ziekenhuis De Gelderse Vallei, Longfonds en de Hartraad zullen er dit jaar Longpunt-bijeenkomsten georganiseerd worden. "Altijd zeer informatief maar ook ideaal om met lotgenoten in contact te komen en van elkaar te leren."

Wandelen in eigen tempo

Hoewel Hans Smit pas een half jaar in Ede woont, heeft hij al een netwerk kunnen opbouwen om COPD op de kaart te zetten.
"Samen met Manon Bouwman van Sportservice ben ik gestart om groepsgewijs en in een aangepast tempo te gaan wandelen. We hebben contact gelegd met de overkoepelende organisatie van huisartsen zodat zij hun patiënten hierop kunnen attenderen en motiveren.
Atletiekvereniging Climax heeft toegezegd om bij de deelnemers een zogenaamde nulmeting te doen. Na enkele weken zal er wederom een meting worden gedaan, om de vooruitgang te monitoren die je zelf waarschijnlijk al hebt geconstateerd.
Het gaat misschien met kleine stapjes, maar ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het de kwaliteit van je leven zal verbeteren."

Start met wandelen en meld je aan via 0318-220178 of e-mail j.smit392@upcmail.nl.

Bron: De Edese Post