Word lid Bestel gratis

Gebruiksaanwijzingen inhaleren voor patiënten.

Mensen met een longziekte gebruiken vaak medicijnen via een inhalator of puffer.

Het is belangrijk om op de juiste manier te inhaleren, anders werken de medicijnen niet goed. Om u te helpen beter te inhaleren ontwikkelde het Longfonds samen met patiënten gebruiksaanwijzingen. U bekijkt ze samen met uw zorgverlener op inhalatorgebruik.nl.

Medicijnen bij longziekten maken u minder benauwd of remmen ontstekingen. U leert onder andere van uw huisarts, longarts, longverpleegkundige of apotheker hoe u moet inhaleren (inhalatie-instructie). Soms wilt u deze informatie thuis nog eens nalezen. Op de website inhalatorgebruik.nl vindt u gebruiksaanwijzingen over inhaleren die speciaal voor u zijn ontwikkeld. Ze kunnen u helpen bij het dagelijks gebruiken van uw medicijnen. In de gebruiksaanwijzingen staat per inhalator uitgelegd hoe u moet inhaleren en staan tips over medicijnen.

Voor en door patiënten

De gebruiksaanwijzingen op inhalatorgebruik.nl zijn ontwikkeld samen met patiënten, die precies hebben aangegeven hoe de informatie eruit moet komen te zien en welke informatie zij belangrijk vinden. Ze zijn gebaseerd op afspraken tussen zorgverleners over inhaleren van medicijnen. Op de website vindt u ook instructiefilmpjes.

Jaarlijkse check

Als u langere tijd inhalatiemedicijnen gebruikt sluipen er soms foutjes in de manier waarop u inhaleert. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat u jaarlijks met uw arts of verpleegkundige controleert of u nog op de juiste manier inhaleert. U kunt zelf uw zorgverlener om zo’n controle vragen. Dan kunt u samen met de arts ook bekijken of uw medicijnen nog passen bij uw situatie.

Downloaden en printen

Er worden de komende tijd meer gebruiksaanwijzingen op de website geplaatst. U kunt de gebruiksaanwijzingen downloaden en printen en meenemen naar uw arts of verpleegkundige. De gebruiksaanwijzingen zijn mede mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar Coöperatie VGZ.