Word lid Bestel gratis

Huist er in jou een voorlichter?

Meld je dan aan voor onze voorjaarscursus, ga bij ons als vrijwilliger aan de slag in de functie van publieksvoorlichter en maak het verschil. 

 

Als vrijwillig publieksvoorlichter wordt je uitgenodigd door EHBO-verenigingen, Het Rode Kruis, Ouderenbonden, welzijnsorganisaties, De Zonnebloem, kerkelijke organisaties en buurthuizen. En soms ook door MBO -scholen, basisscholen, bedrijfshulpverleners en migrantenorganisaties. Je zet je in op basis van jouw eigen beschikbaarheid en legt tijdens groepsbijeenkomsten en/of gastlessen in begrijpelijke taal uit wat longziekten zijn en hoe het voelt om een longziekte te hebben. Tevens beantwoord je vragen en weet je bezoekers door te verwijzen als ze meer informatie willen. Je geeft inzicht, maakt mensen bewust en kweekt begrip in één adem. We bieden je dit voorjaar een korte cursus om je op de taak voor te bereiden en we starten naar verwachting weer met voorlichten vanaf het 4e kwartaal van 2021. Of eerder als het kan.

Interesse? Mail voor informatie en contact naar publieksvoorlichtinggelderland@regio.longfonds.nl

Jolanda Mengerink, publieksvoorlichter: “Mijn drive: meer begrip voor mensen met een longziekte”. Het is elke keer weer een verrassing waar ik terecht kom. De ene keer sta ik ’s avonds in een moskee, dan weer ’s ochtend bij een Stichting Welzijn Ouderen en soms plots voor een schoolklas. Mijn grote drive is: meer begrip krijgen voor mensen met een longziekte. Juist nu! Zo vertel ik bijvoorbeeld over de schade die houtrook toebrengt aan je longen. Veel mensen weten daar weinig van, merk ik vaak. Zelf leer ik er ook van: ik houd nu heel makkelijk een praatje voor een groep. En ik krijg er veel positieve energie voor terug. Het is fijn om als gezond persoon wat extra’s bij te dragen.

 

Onze missie: Longziekten de wereld uit en iedereen kan vrij ademen. Nederland telt 1,2 miljoen mensen met een longziekte. Jaarlijks belanden 42.000 mensen stikbenauwd in het ziekenhuis. 1 op de 4 sterfgevallen komt door een longziekte. Astma en COPD kosten onze maatschappij 2 miljard euro per jaar.