Word lid Bestel gratis

Longpunt NW Veluwe: Slaapapneu

Longarts dr. Lisenka Boom en longverpleegkundige Helene Elema namen de aanwezigen mee in de wereld van spaapapneu. 

De werkgroep Noordwest-Veluwe van het Longfonds organiseerde in samenwerking met het Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk dit 3e Longpunt van 2018. Op het programma stond eigenlijk dat het Longpunt op woensdag 21 maart zou luiden: “Dokter …. is het mijn hart of zijn het mijn longen?”. Dit deel 1 van het Tweeluik met Harteraad (voorheen Hart & Vaat Groep) kon niet doorgaan omdat er naast de longarts geen cardioloog van St Jansdal beschikbaar kwam. Heel jammer maar ook vervelend voor de werklast die gepaard ging met het in ijltempo toch iets regelen. Dit heeft de afdeling communicatie van St Jansdal toch goed voor elkaar gekregen. Chapeau.

Longarts dr. Lisenka Boom nam de aanwezigen mee in de wereld van spaapapneu, bijgestaan door longverpleegkundige Helene Elema die de vragen uit de zaal leidde. Dit ging heel goed. En als er een moeilijk woord kwam dan legde Boom exact uit wat het betekende. Er waren ook flink wat vragen om te beantwoorden. Van de 23 deelnemers waren er 9 die hun eigen ervaring met slaapapneu naar voren konden brengen. Na de koffiepauze ging Boom weer snel terug naar haar patiënten in het ziekenhuis. Ze was daar al weer veel te lang weg. De dankzegging onder applaus ging gepaard met een heerlijk presentje: Leonidas Bonbons.

Op de gang voor de Dageraitzaal hadden drie organisaties die zich inspannen met slaapapneu, tafels gekregen om over hun daar uitgespreide artikelen te vertellen: Night Balance, Vital Aire en de Apneu Vereniging. De werkgroep was verrast met de komst van de eerste twee; de Apneu Vereniging was aangekondigd voor het deel na de “break”. Jos van Beers vertelde in een zacht Brabants accent, samen met zijn echtgenote, de toehoorders – inmiddels gedaald tot 14 personen – over het hoe en wat van de Apneu Vereniging. Op de foto’s kunt u zien wat er allemaal passeerde. Ook zij losten vele vraagpunten op en kregen aan het slot een flink applaus en gingen tevreden weer terug naar Grave.

Omdat de Pasen aanstaande is, kregen alle aanwezigen een chocolade ei van het Longfonds. Ook werden invulformulieren uitgereikt om een manttelzorger kandidaat te stellen voor de uitreiking van het beeldje “Mantelzorger 2018”. De indiening kan plaats vinden tot en met het laatste Longpunt op 23 november 2018.

Het volgende Longpunt is op 18 april 2018 (14.30 - 16.30 uur). Dan komt psycholoog Jos van Erp van Harteraad praten over de psycho-sociale aspecten bij chronische long- en hartproblemen. Heel interessant voor zowel long- als hartpatiënten. Zal wel eens druk kunnen worden. De Dageraitzaal in St Jansdal wordt ook twee keer zo groot gemaakt. Omdat er niet meer dan 80 personen in mogen (veiligheidsregels) , krijgen alleen degenen die zich hebben opgegeven, toegang tot dit Longpunt. Ook dit wordt een aardig regelpunt.


Facebook Gelderland