Word lid Bestel gratis

Mogelijk verbod op overlast door houtrook in Nijmegen

Mensen die echt last hebben van rook zitten veelal met de handen in het haar.

NIJMEGEN - De Nijmeegse raad wil overlast door houtrook aanpakken. Eigenaren van houtkachels moeten hulp krijgen om de uitstoot van fijnstof en roet te verminderen. Verder wil de Nijmeegse gemeenteraad dat er - als dat juridisch mogelijk is - een verbod komt op deze overlast. 

De maatregelen staan in een motie van GroenLinks Nijmegen waar een ruime meerderheid van de gemeenteraad achter staat. De raadsleden vinden dat er veel meer moet worden gedaan om de overlast door rook van houtkachels en de uitstoot van schadelijke stoffen door houtstook terug te dringen. 

Een groot deel van de Nederlanders ervaart wel eens overlast door houtrook. Ze hebben last van de geur, van roetneerslag of krijgen klachten als benauwdheid. Ook kunnen er door het stoken van hout stoffen in de lucht komen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, denk aan hart- en vaatziekten of een verminderde longfunctie. 

Voor mensen die overlast ervaren en er met de eigenaar van de kachel niet uitkomen, kan de gemeente tot nu toe weinig doen. En daar moet verandering in komen, vindt de politiek. 

Pakket aan maatregelen

,,Mensen die echt last hebben van rook zitten veelal met de handen in het haar”, legt raadslid Daan Moerkerk van GroenLinks uit. ,,Ze kloppen wel bij de gemeente aan, maar halen ook daar bakzeil omdat de gemeente eigenlijk geen mogelijkheden heeft behalve verwijzen naar de advieswebsite stookwijzer.” 

Daarom heeft de partij een pakket aan maatregelen bedacht. Zo moet er een slooppremie komen voor houtkachels, maar ook een subsidie om een katalysator aan te schaffen. Een katalysator kan 90 procent van het fijnstof uit houtrook halen en zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot tot 65 procent. Ze kosten zo’n 500 euro en er wordt gedacht aan mogelijk een paar honderd euro subsidie,  maar alleen voor bestaande kachels en alleen als een houtkacheleigenaar ook een workshop verantwoord stoken volgt. 

Mogelijk verbod

Een andere maatregel is onderzoeken of er een verbod kan komen op het veroorzaken van overlast van houtrook. Dit zou dan in de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) opgenomen kunnen worden. ,,Alleen voor in het uiterste geval, als een eigenaar van een kachel waar sprake is van overlast nergens voor open staat. Op die manier kan je als dan gemeente dan tenminste handhaven.”

Het is de bedoeling dat de maatregelen over een periode van twee jaar worden uitgeprobeerd. Als het in de praktijk goed blijkt te werken, kan de gemeente besluiten de maatregelen definitief in te voeren. 

Overlast door houtkachelrook krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Ook de GGD Gelderland-Zuid waarschuwt voor de schadelijke gevolgen van houtrook.

Bron: De Gelderlander 29-09-2019