Word lid Bestel gratis

Naar lucht happen bij Zing-a-long

Bron: De Gelderlander. 
Astma en andere longklachten hoeven je het zingen niet te beletten. Integendeel. Zingen helpt juist.

Naar lucht happen bij Zing-a-long

BENNEKOM - Astma en andere longklachten hoeven je het zingen niet te beletten. Integendeel. Zingen helpt juist, zeggen dirigent en koorleden van Zing-a-long, een koor dat elke twee weken in Bennekom repeteert.

Ton van den Born 06-11-19, 08:02

,,Waar mag je ademhalen?”, vraagt een van de koorleden aan dirigent Gertie Savelkoul. Of, met andere woorden, waar zit de rust in het lied? Ademhaling is voor longpatiënten sowieso een punt van aandacht. En voor zingen is het de basis. Of je nu professioneel optreedt in het theater of af en toe zingt voor je plezier.

Potloodje tussen de vingers

In een kerkzaaltje in het centrum van Bennekom leidt Savelkoul Zing-a-long, een koor dat vandaag uit tien leden bestaat. Vier anderen hebben vakantie of ze zijn ziek. De aanwezige koorleden hebben liedteksten in de ene hand en een potloodje tussen de vingers. Ze noteren daarmee de aanwijzingen van de dirigent. “Meer legato hier, en waar ‘het’ staat, zing je ‘ut’.”

Aan de piano speelt Marijke Harmsen de begeleiding van de kerstliedjes die nu op het programma staan. Ut stedeke van Nazareth, In the bleak midwinter, De kleine trommelaar. ,,Na de kerst gaan we verder met Abba en de Beatles”, zegt Savelkoul. ,,Mensen mogen alles aandragen.”

Minder hees

Mensen krijgen meer longinhoud, hebben minder behoefte aan medicatie en krijgen een betere conditie

Gertie Savelkoul

Savelkoul heeft behalve koordirectie ook logopedie gestudeerd. ,,Als logopedist werk ik al veertig jaar met mensen die adem- en stemproblemen hebben. Ze worden hees of schor en zeggen: ik heb altijd bij een koor gezongen, maar dat lukt niet meer. Maar zingen helpt juist.” Dat bevestigt ook Rieky Weijman: ,,Ik ben minder hees.”

Dat zingen helpt, daarvan raakte Savelkoul echt overtuigd toen ze vier jaar geleden vrijwilliger werd bij het Longfonds. ,,Zingen geeft lucht”, zegt ze. “Mensen krijgen meer longinhoud, hebben minder behoefte aan medicatie en krijgen een betere conditie. Dat merk je ook omdat je makkelijker de trap oploopt.”

Ze ging workshops over adem, stem en zingen geven in Renkum, Arnhem en Nijkerk. En mensen raakten enthousiast. Kunnen we niet een koor beginnen, vroegen ze haar. In Arnhem is er belangstelling, maar zouden er nog wat mensen bij moeten komen.

Begonnen in Bennekom

In Bennekom startte Zing-a-long vorig jaar in september. ,,Laagdrempelig”, zegt Hetty ten Klooster, een van de leden. ,,Je hoeft geen noten te kunnen lezen, als je zingen maar leuk vindt.” En, zegt ze, ,,het is ook fijn om lotgenoten tegen te komen.” Mensen met astma, COPD of andere longaandoeningen. Of mensen met hartproblemen die ook vaak weinig lucht hebben.

Ademtraining

Er komen endorfines, dopamine en serotonine vrij die een blij gevoel geven

,,We beginnen de repetitie altijd met mindfulness”, vertelt Savelkoul. ,,Juist omdat longpatiënten vaak spanning en stress ervaren, is het goed om daarvan los te komen. Dan doen we ademtraining en vervolgens stemversterkende oefeningen, ook bedoeld om een goede koorklank te krijgen. Na de pauze zingen we ons repertoire.”

Dat doen we met veel plezier, verklaart Weijman, ,,want zingen geeft energie. Het is heerlijk ontspannend.” ,,Ja”, zegt Savelkoul. ,,Er komen endorfines, dopamine en serotonine vrij die een blij gevoel geven, je afweer wordt vergroot en de cortisolproductie (het stresshormoon, red.), wordt juist minder.”

Het koor, dat elke twee weken repeteert op woensdagmiddag, mag nog wel groeien, vinden ze. Naast de twaalf dames en twee heren die er nu zijn. ,,Dan kunnen we meer tweestemmig zingen,” zegt Savelkoul. ,,We vragen alleen dat ze naar de repetities komen. En het helpt als ze thuis adem- en stemoefeningen doen.”

,,Nog een keer het tweede couplet”, kondigt ze aan, haar handen in de dirigeerstand. Het koor zet opnieuw in: ,,Param, pam pam pam, Param, pam pam pam.”