Word lid Bestel gratis

Nachtelijke thuisbeademing bij COPD

Nachtelijke thuisbeademing voor mensen met zeer ernstig COPD en koolzuurophoping. "Meer kwaliteit van leven, daar doen we het voor”, aldus longartsen Möllers en De Boer.

Het kan nog bij bijna geen enkel Nederlands ziekenhuis. Maar bij Gelre Apeldoorn sinds kort wel: nachtelijke thuisbeademing voor mensen met zeer ernstig COPD en koolzuurophoping. Marius Möllers, longarts: “Voorheen was de situatie voor deze patiënten uitzichtloos. Met nachtelijke thuisbeademing krijgt hun leven weer kwaliteit.”

“COPD is een longziekte waarbij de luchtwegen chronisch vernauwd zijn”, legt longarts Roline de Boer uit. “In de meeste gevallen is roken de hoofdoorzaak. De klachten bij COPD worden in de loop van de tijd steeds erger. De ernst wordt wereldwijd aangeduid met de zogenaamde GOLD criteria. In het vierde en ernstigste stadium kunnen mensen hun dagelijkse bezigheden vrijwel niet meer uitvoeren. Het wordt zelfs moeilijk om jezelf te verzorgen. Soms is dagelijks toedienen van extra zuurstof nodig. Van de mensen met COPD in stadium 4 krijgt 3% ook problemen met het uitademen van koolzuur. Als het koolzuurgehalte in het bloed te hoog wordt, krijgen ze last van slaperigheid en een verlaagd bewustzijn. Ook neemt de werking van andere organen zoals het hart af. Door een toename van infecties en longaanvallen belanden deze patiënten vaker in het ziekenhuis. Het is een levensbedreigende aandoening.”

Koolzuur
“Tot voor kort was er geen mogelijkheid om de stijging van het koolzuurgehalte in het bloed tegen te gaan. Maar uit een Duitse publicatie in 2014 bleek dat nachtelijke thuisbeademing verlichting kan brengen”, aldus De Boer. “Een speciaal soort beademingsmasker blaast de kleine luchtwegen door middel van tegendruk wat meer open, waardoor het koolzuur naar buiten kan. High intensitivity positive pressure ventilation noemen we dat. Het verbeterde koolzuurgehalte in het bloed geeft patiënten een heel ander uitgangspunt voor de nieuwe dag.”

Officiële dependance
Möllers: “Wij hebben in ons ziekenhuis al veel ervaring met deze patiënten. De publicatie in 2014 was voor ons aanleiding om nachtelijke thuisbeademing ook voor onze patiënten mogelijk te maken. En na 4,5 jaar is dat gelukt: Gelre Apeldoorn is een officiële dependance van het Centrum voor Thuisbeademing (CTB) geworden. Het CTB Utrecht zorgt voor de apparatuur, wij voor de begeleiding. Dat is een belangrijke verbetering, want voorheen moesten patiënten naar Utrecht, omdat ze anders het beademingsapparaat niet vergoed kregen.”

Goede resultaten
“In de afgelopen jaren hebben we een selectie van 34 patiënten nachtelijke thuisbeademing kunnen bieden. Dit zijn stuk voor stuk heel gemotiveerde mensen die bereid zijn te stoppen met roken en aan hun conditie te werken. Wij begeleiden hen intensief. Dat gebeurt poliklinisch. OSAS-verpleegkundige Yvonne Zwiers speelt hierin een belangrijke rol.”

Möllers gaat verder: “Bij de meeste patiënten pakt de behandeling goed uit. Het biedt hen een kans die er anders niet was geweest. De nachtelijke thuisbeademing zorgt ervoor dat ze langer, maar vooral prettiger kunnen leven. Dat ze minder moe zijn, zich meer kunnen inspannen, minder vaak in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Meer kwaliteit van leven, daar doen we het voor.”

Marike ter Apel vertelt hoe de nachtelijke thuisbeademing haar leven heeft gered. "Ik heb nu zoveel meer energie en levenskwaliteit!"

Lees meer over longziekten en COPD.

Bron: https://www.gelreziekenhuizen.nl/

Geplaatst op 5 februari 2020