Word lid Bestel gratis

Verslag Longpunt Nijmegen

”Bijwerkingen van longmedicatie op lange termijn” is een terugkerend Longpunt onderwerp dat altijd weer veel vragen oproept onder lotgenoten. Ca. 45 mensen woonden de presentatie bij. 

Het was even passen en meten op 1 november jl. , maar uiteindelijk heeft iedereen een plaatsje gevonden in het restaurant van de revalidatieafdeling van het Radboudumc Dekkerswald te Groesbeek.
Het blijkt maar weer dat het thema ”Bijwerkingen van longmedicatie op lange termijn” altijd weer veel vragen oproept onder lotgenoten want ca. 45 mensen zijn op deze presentatie afgekomen. 

Na de opening van de middag door Jos Mewe, vrijwilliger bij de Werkgroep Nijmegen van het Longfonds, wordt de presentatie overgenomen door onze gastsprekers Bas Robberts, Longarts en Annemieke Koopman, verpleegkundig specialist COPD en Astma.

Annemieke opent de presentatie met de vraag: “Wat speelt er nu met geest en lichaam, mannen en vrouwen, voeding in combinatie met het gebruik van medicijnen”.
Ze deelt rode en groene kaartjes uit aan de aanwezigen,  waarmee zij kunnen reageren op diverse stellingen zoals: “Alle inhalatie medicatie zorgt ervoor dat je meer lucht krijgt”. Gelijk al evenveel rood als groen de lucht in! Dit behoeft enig uitleg dus. Zo volgen er nog vele stellingen met rode en groene kaartjes, bijvoorbeeld over het gebruik van inhalatiesteroïden, prednison, medicijngebruik bij diabetes of hartproblemen, leefstijl, e.d.

Enkele markante opmerkingen:

  • Doe de inhalatiecheck minimaal 1x per jaar bij arts, POH, apotheek of bekijk de website: www.inhalatorgebruik.nl;
  • Vernieuw voorzetkamers minimaal 1x per jaar;
  • Lever oude medicijnen in bij de apotheek;
  • Gebruik de medicijnen zoals voorgeschreven;
  • De werking van een medicijn is soms beter als de bijwerking van het medicijn;
  • Bij roken werken de medicijnen minder;
  • Medicijnen voor longaandoeningen kunnen hartkloppingen veroorzaken; zolang dit niet de norm te boven gaat, is dit niet zo erg; dat is bij “gezonde” mensen ook.

In bijgaande presentatie kunt u hier alles over teruglezen en op de foto’s kunt ook nog het e.e.a. terugzien.
Rond 15.30 uur sluit Jos deze middag af en bedankt de gastsprekers van deze middag. Als blijk van dank reikt hij hen een attentie aan. Jos verwijst ook nog naar het onderstaande en wenst iedereen een goede reis huiswaarts.                            

En dan nog even dit:
Wordt u één van onze nieuwe teamleden? 
Werkgroep Nijmegen
is dringend op zoek naar een teamlid, die onze groep vrijwilligers wil versterken in het uitvoeren van onze werkzaamheden.
Naast Longpunt organiseren we soms ook andere activiteiten en/of acties, afhankelijk van vraag & aanbod.

Meldt u aan!

Voor meer info: natuurlijk bij onze vrijwilligers, aanwezig op onze Longpunten, maar ook via onderstaande website en/of via onderstaand telefoonnummer en email-adres.